Kattsand – hur vet du vilken kattsand är den bästa för din katt?

Hur vet att jag att kattsanden jag precis har köpt är den bästa för min katt? Vad som är ”bäst” beror helt på vad som är viktigast för dig och din katt.

När du väljer kattsand har du flera olika faktorer att tänka på och sålla utifrån:

  1. Kattsand som bildar klumpar när katten kissat, eller inte
  2. Material som absorberar dålig lukt, t.ex. bentonit
  3. Hur mycket damm kattsanden avger (en viktig fråga för allergiker)
  4. Parfymfritt eller tillsatt doft
  5. Påverkan på miljön
  6. Pris
<a href="https://www.freepik.com/free-photo/top-view-pet-accessories_78538777.htm#query=litter%20box&position=21&from_view=keyword&track=ais_user&uuid=f86db23b-8c72-4f87-a63a-2aef9fd8d714">Image by freepik</a>

För att göra det hela lite mer komplicerat påverkas faktorerna ovan av vilket material kattsanden är gjord av:

  • Lera (t.ex. bentonitlera)
  • Silikon
  • Träfiber eller växtbaserat (t.ex. majs)

Vi går igenom de olika materialtyperna nedan, och listar för-och nackdelar. I slutet av artikeln hittar du en lista på olika kattsand som du kan jämföra med hjälp av ”Jämför”-funktionenTailSense.

Klumpbildande och icke-klumpbildande kattsand

När katten har kissat är det rätt fiffigt om materialet den kissat i bildar klumpar; det är enklare att då skopa upp klumpen och antingen kompostera eller kasta den. För icke-klumpande material är kissen kvar i lådan efter att katten gjort sitt och det blir svårare att hålla lådan ren. Hur mycket man värderar den klumpbildande funktionen i en kattsand påverkar om man vill investera i en sådan eller inte.

När en kattsand sägs vara gjord på lera klan det avse olika typer av lera, där det vanligaste är bentonit (en form av vulkanisk aska) för de klumpande kattsanderna. De icke-klumpande kattsanderna är trolgitvis gjorda på mineralen sepiolit, kiseldioxid (”kristallsand”) och attapulgit.

Träfiber– och växtbaserad (t.ex. majs) kattsand kan också vara klumpbildande. träströ och träpellets är däremot icke-klumpande alternativ.

Luktabsoprtion

Klumpbildande kattsand är oftast bättre på att fånga dålig lukt, då samma funktion som bildar klumpar också absorberar lukt och dofter. T.ex. bentonitlera har bra luktabsorberande egenskaper.

Kristallsand fångar upp dålig lukt genom att fånga upp fukt (dehydrera kisset) och därmed dämpa kisslukten.

”Dammfri” kattsand

Damm som kattsand tyvärr ofta ger upphov till kan vara jobbigt för både katter och människor och leda till respiratoriska problem. Damm är av självklara skäl också tråkligt att behöva städa bort.

Kristallsand har på grund av att det just kristall tendens att inte damma särskilt mycket.

Parfymfri kattsand

Den doft som läggs till kattsand är endast för människans skull för att få till en behaglig doft i hemmet. Den tillsatta parfymen kan dessvärre irritera katten som har ett mer avancerat luktsinne än människan.

Miljöpåverkan

Tyvärr går det inte att bränna bentonit, och denna kattsand hamnar på tippen utan att kunna hanteras på något bra och effektivt sätt; flera kommuner har regler mot att kasta kattsand i hushållssoporna. Det är få kattsandstyper som är miljövänliga. Bentonit bryts dessutom i dagbrott med allt vad det innebär (t.ex. långa transportsträckor). Kiseldioxid (”kristallsand”) går heller inte att förbränna.

Bland de miljövänliga alternativen återfinns de trä- och växtbaserade alternativen (t.ex. träpellets, majs). Vissa av dessa kattsandstyper går dessutom att kompostera, t.ex. gräs, majs och papper. Även om växtbaserad kattsand är ett bra miljöalternativ, är det viktigt att tänka på att vissa katter kan vara allergiska mot detta; var uppmärksam på detta när du testar ett sådant sand för din katt första gången.

Pris

Det billigaste materialet är utan tvekan papperspellets, där kostnaden kan bli så låg som ca 3 kronor per liter.

Allra billigast är självfallet metoden att lära sin katt att kissa och bajsa in en vanlig människotoalett; har du en kattunge eller katt som är lätt att träna kan detta vara ett alternativ att utforska. Det finns kit som t.ex. Litter Kwitter man kan köpa att lägga över toaletten för att lära katten att använda toan på ett säkert och tryggt sätt.

Hitta och jämför priser och kattsand på TailSense:

Taggar:

Vi vill gärna ta del av dina idéer och tankar :)

Lämna ett svar

TailSense - Jämför priser på produkter för hundar och katter - artiklar - recensioner
Logo
Jämför objekt
  • Totalt (0)
Jämför
0